NIETS met elkaar te maken

Rugpijn en uitstelgedrag hebben op het eerste oog natuurlijk HELEMAAL NIETS met elkaar te maken. Behalve dan dat je van allebei flink last kunt hebben en dat de spanning die uitstelgedrag kan geven, kan leiden tot rugpijn. En dat je van flinke rugpijn van alles uit kunt gaan stellen.

Dat ik als kinesioloog zowel mensen met rugpijn als met uitstelgedrag behandel, vinden veel mensen raar.

Of heeft het WEL wat met elkaar te maken?

Toch is er wel een relatie. Niet elke vorm van rugpijn heeft namelijk een directe fysieke oorzaak. Er zijn al aardig wat klanten met rugpijn bij me gekomen en vaak zit er een emotionele oorzaak onder. Afhankelijk van waar de rugpijn zit, kunnen dat verschillende emoties zijn. Soms zijn er onverwerkte emoties uit het verleden, soms heeft het te maken met iets dat nu speelt. Door in gesprek te gaan over onder andere het moment van ontstaan van de pijn, werksituatie, privésituatie, goed te luisteren naar de woorden die iemand gebruikt en door te kijken naar lichaamshouding kom ik al veel te weten.

Hetzelfde doe ik bij uitstelgedrag. Wanneer is het ontstaan, speelt het alleen tijdens werk of ook privé, wat is iemands houding naar het leven? Ook hier kunnen er onverwerkte emoties uit het verleden zijn. Is iemand ooit afgestraft omdat hij een fout maakte, wordt iets als te groot of stressvol gezien? Ook hier kom ik door goed te luisteren en te kijken al veel te weten.

Ik werk als kinesioloog. Dat betekent dat ik met spiertesten uit kan testen waar stress op zit, waar er onbalans is en wat het lichaam nodig heeft om deze onbalans of deze stress op te lossen. Voor hoe ik werk maakt het dus totaal niet uit of je met rugpijn of uitstelgedrag komt.

Oplossen van de oorzaak

Of de klacht rugpijn is, uitstelgedrag of iets anders: ik ga al testend op zoek naar de oorzaak. Welke gebeurtenis, gedachte of gevoel veroorzaakt dat iemand iets doet? Of niet doet? Bij rugpijn kan dit bijvoorbeeld zijn: voelt iemand zich gesteund?

Bij uitstelgedrag kan dit zijn: het mijden van stress of van taken die geen prettig gevoel geven, het voorkomen van falen bij taken die als te moeilijk worden gezien. Voelt iemand zich gesteund genoeg om fouten te maken?

In gesprek met het lichaam

Het lichaam geeft vervolgens aan wat er nodig is om het op te lossen. En dat kan zomaar hetzelfde zijn. Een inzichtgevende tekst, het masseren van een acupunctuurpunt om de juiste energie weer op gang te brengen of het in balans brengen van het lichaam door verschillende spieren te testen en deze weer op de juiste spanning te brengen.

Toch niet raar

Of een klacht nou fysiek is, of mentaal: al testend kom ik de oorzaak op het spoor. Het is niet raar dat ik zowel rugklachten als mentale klachten behandel. En aangezien ze jou als ondernemer allebei zo tegen kunnen werken, ben ik heel blij dat ik je van allebei (en meer) af kan helpen.